Un adevărat răsfăţ pentru întreaga familie! Aluatul din care sunt preparate aceste rulouri se potriveşte și pentru alte tipuri de pateuri…

Ingrediente:

Ingrediente pentru aluat:

– 250 ml apă caldă pentru aluat (650grame)
– 15 grame drojdie proaspătă sau 5 grame drojdie uscată;
– 2 lingurițe zahăr;
– 2/3 linguriță sare;
– 4 linguri ulei (40 ml);
– 400-450 grame făină (3 pahare cu volumul de 250 ml).

Ingrediente pentru umplutură:

– 350 grame orice tip de carne (noi am folosit carne de porc) pentru umplutură
– 2 cepe medii;
– 25 grame de unt (pentru prăjirea cepei);
– sare, piper negru măcinat, alte condiment, după gust;
– sare, boabe de piper negru, foi de dafin, pentru supă.

Suplimentar: ulei pentru prăjit.

Cum se prepară?

1. Se pregăteşte aluatul: se toarnă apa caldă într-un bol. Se adaugă ½ linguriță de zahăr și drojdia fărâmițată. Se amestecă foarte bine și se pune bolul deoparte pentru 5 minute, pentru ca drojdia să se activeze (veți observa formarea unei „căciulițe” de spumă deasupra).

2. Se adaugă 2.5 pahare de făină cernută, zahărul rămas, sarea și 2 linguri de ulei în bolul cu drojdia activată. Se amestecă aluatul cu lingura. Dacă este necesar, se adaugă ulterior făina rămasă.

3. Pentru a fi moale şi uşor lipicios aluatul se frământă cu mâinile. După ce va absorbi toată făina, se adaugă uleiul rămas și se continuă frământarea timp de aproximativ 7-10 minute, iar la sfârşit se loveşte ușor de masă (folosindu-se ulei procesul de frământare devine mai uşor și se omogenizează mult mai bine).

Chiar dacă aluatul se lipește de mâini și este foarte moale, nu se mai adaugă făină. După ce îl frământaţi aluatul nu va mai fi atât de lipicios.

4. Se unge suprafața aluatului obținut cu ulei și se pune într-un bol. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit timp de aproximativ 30 minute.

5. Mâinile se ung cu ulei și se frământă ușor aluatul. Se pune aluatul înapoi în bol, se acoperă cu folia alimentară și se lasă la dospit timp de încă 20 minute.

6. Se pregăteşte umplutura: se fierbe carnea, se adaugă sare, boabe de piper negru și foi de dafin după gust. Pentru a nu se usca se lasă la răcit în zeama obținută

7. Se topeşte untul într-o tigaie mare. Se adaugă ceapa tăiată mărunt și se prăjeşte până va fi gata. Se lasă la răcit la temperatura camerei.

8. Carnea se dă prin mașina de tocat carne. Se amestecă cu ceapa prăjită. Se adaugă condimentele preferate de fiecare și, dacă este necesar, sare și piper negru măcinat. Umplutura se poate diversifica prin adăugarea de verdeață mărunțită, puțin orez fiert sau 1-2 ouă fierte și tăiate în cubulețe.

9. Dacă vi se pare că umplutura este prea uscată, atunci se poate adăuga în ea puțină zeamă sau o cantitate mică de unt moale. Untul este mult mai bun pentru carnea de pui sau de vită. Umplutura trebuie să fie călduță, adică ţinută la temperatura camerei.

10. Se împarte umplutura în bucățele cu o greutate de 25 grame.

11. Se ung mâinile cu puțin ulei și se împarte aluatul în bucățele cu o greutate de 50 grame. Se modelează sub formă de biluțe, se ung cu puțin ulei și se acoperă cu o folie alimentară. Se lasă să se odihnească timp de 5 minute.

12. Se unge suprafața de lucru și sucitorul cu puțin ulei. Se întinde fiecare biluță de aluat în direcție longitudinală, după care se întoarce şi se întinde în direcție transversală (ea va avea forma unei turtițe oarecum dreptunghiulară şi cu o lungime mai mare decât lățimea și suprafața uniformă).

13. Se aşează o bucățică de umplutură în apropiere de una dintre marginile scurte ale turtiței şi o întindeţi puțin cu mâinile pentru a fi mai lată. Se răspândeşte umplutura pe toată lățimea turtiței, până în apropiere de margine, după care se acoperă cu un strat de aluat. Se îndoaie marginile turtiței, astfel încât să acoperiți întreaga umplutură. Apoi, se trage ușor turtița spre sine şi se rulează sub formă de rulou.

14. Se lipeşte „cusătura” ruloului și se rulează un pic pe suprafața de lucru pentru a avea aceeaşi grosime pe toată lungimea sa.

15. Se toarnă uleiul într-o tigaie, astfel încât nivelul lui să fie puțin mai mare de 1 cm. Se încinge foarte bine.

16. Se aşează rulourile pe tigaie, cu „cusătura” în jos, și se prăjesc la foc mic-moderat, pe toate părțile, până se rumenesc.

Cu o suprafaţă rumenă şi crocantă şi cu o umplutură foarte suculentă, pateurile au un aspect deosebit de plăcut!

Poftă bună!